KlimaordførerNe 2019

 
 
raymond.jpg

Raymond Johansen, Oslo

Utfordring: Ta kollektivtransport oftere og spise fisk to ganger i uken.

Om: Født og oppvokst i Oslo og har vært byrådsleder siden 2015. Har et stort hjerte for byen og for marka.

I 2019 er Oslo Europas miljøhovedstad. Det er en viktig anerkjennelse at ambisiøs og handlekraft innen miljø og klima, virker. Det får vi til fordi Oslofolk bryr seg om nærmiljøet, om lufta vi puster og fjorden vi bader i. Jeg gleder meg til å være med blant Klimaordførerne fordi klimautfordringene må løses av oss, både gjennom politikken men også i hverdagen.

Ordføreren vinterbilde FOTO RAGNHILD HOEM.jpg

Lisbeth Hammer Krog, Bærum

Utfordring: La bilen stå minst to hverdager i uken.

Om: Jeg er gift og har 3 barn og er nettopp blitt farmor! Friluftsliv gir påfyll for kropp og sjel, og jeg henter mye energi når vi er på gården vi har i Stor-Elvdal. Jeg blir ekstra fornøyd når jeg rekker morgenturer til Østernvann og en dukkert før jobb.

Bærum skal være en klimaklok kommune og det er viktig å feie for egen dør. Derfor synes jeg det blir spennende å utfordre mitt eget reisemønster som et lite bidrag på veien mot lavutslippssamfunnet. 

Hanne-Tollerud_uten+kjede.jpg

Hanne Tollerud,

Moss

Utfordring: gå til jobben to dager i uka, og plukke med meg plasten jeg ser underveis.

Om: Jeg henter energi og koser meg i sosiale sammenkomster, gjerne med mat og god drikke, sammen med familie og venner. Jeg prøver å få trent og være i aktivitet i hverdagen – det er viktig for helsa, og blir bare viktigere for hvert år som går.

Jeg gleder meg til å sette i gang. Gjennom utfordringen må jeg endre vaner som jeg håper kan bli varige. Det vil nok ikke være like «rosenrødt» med regn, sludd og nordavind, men det går jo alltid en buss. Målet mitt er større aktivitet gjennom å bruke beina til jobb. Det gir renere luft i mitt lokalmiljø og vil bidra til mitt personlige «nullvekstmål». Jeg håper jeg kan klare å få med meg flere mossinger og kanskje vi kunne gått sammen til jobb? Det blir jo i tillegg veldig sosialt! Blir jo som et kinderegg dette.

F884EE35-9F20-4491-A449-89F3E8A316B3.jpg

Einar busterud, Hamar

Utfordring: Skaffe meg deg jeg trenger av mat fra lokale produsenter (kortreist mat) uten å bruke bil.

Om: 65 år, samboer, 6 barnebarn jeg er opptatt av framtiden til, har jobbet med kommunikasjon det meste av mitt liv. Men også bonde fra 1999 og fram til i fjor. Da drev jeg med egg og korn. Liker å lese, trene, høre på musikk og være ute i naturen. Men for liten tid til det meste.

Jeg har vært bonde i 18 år, og bor i landbruksbyen Hamar. Er det mulig for meg å skaffe meg det jeg trenger av mat fra lokale produsenter (kortreist mat) uten å bruke bil? Jeg synes dette er et spennende prosjekt fordi det utfordrer oss på hva vi kan gjøre av (forhåpentlig) enkle miljøtiltak i hverdagen.

DSC04107.jpg

Even Aleksander Hagen, Oppland fylkeskommune

Utfordring: La bilen stå oftere. Alltid sjekke kollektivtilbudet.

Om: Ble i 2015 valgt som landets og tidenes yngste fylkesordfører. Brenner for en mer rettferdig og bærekraftig verden, og som ivrig Man. United-supporter svever jeg på en Solskjær-sky om dagen.

Jeg heier på Oslo som miljøhovedstad, og Oppland er med på klimadugnaden. Vi må alle bidra i hverdagen, og dette prosjektet er et fint spark bak for at jeg skal bli flinkere til å ta bussen eller toget. 

Kari+Anne+Sand_ordf%C3%B8rer+uten+kjede.jpg

Kari Anne Sand, Kongsberg

Utfordring: bruke medbrakt handlenett på butikken.

Om: Kom fra stilling som lektor ved Kongsberg Videregående skole da jeg ble valgt til ordfører. I den grad det blir tid til det i en hektisk ordførerhverdag er det storviltjakt, bikkjer og natur som er en viktig fritidssyssel. Har ei hytte hvor jeg liker å bruke mye tid. Ellers vil jeg betegne meg som et håndarbeidsmenneske. Er opptatt av å videreformidle kultur og tradisjoner innenfor brukskunst, håndverk og håndarbeid.

For meg som ordfører er det viktig å være en god rollemodell, slik som vi lærere og mødre er opplært til å være. I klimasaken er det med å finne gode hverdagsløsninger, noe av det som jeg tenker er viktig. Tiltak som det å redusere bruken av plastposer og emballasje er kanskje små og enkle, men betyr på sikt  en forskjell.

Alle går vi på butikken og kan vi endre noen rutiner som innebærer at vi kan redusere på plastbruk, er det et viktig hverdagstiltak. Hva som blir vanskelig, vil vise seg etter hvert  :)

Guri%2BBra%25CC%258Athen%2Bpa%25CC%258A%2Bkontoret%2B%25283%2529.jpg

Guri Bråthen, Østre Toten

Utfordring: Spis opp maten, unngå matsvinn i egen husholdning.

Om: 42 år, utdannet sykepleier og er firebarnsmamma (på deltid). Bor midt i matfatet på fineste Toten, der det produseres mat på alle kanter.

Her har jeg stort potensiale! Med en hektisk hverdag, blir det ofte ustrukturerte matinnkjøp som medfører mye matsvinn. Jeg er 4-barnsmor, og har enten mange eller svært få i husstanden min (de to minste bor hos meg halvparten av tiden). Dette gjør det ikke mindre utfordrende… Har også en kresen katt (Sigbjørn) som selvsagt også må bli med på å redusere matsvinn og spise opp maten sin. Så hele min husstand må bli med på denne satsingen!

IMG_2884.jpg

Runar Bålsrud, Hurdal

Utfordring: Jeg skal la bilen stå minst to dager i uka. Jeg skal tvinge meg selv til enten å gå, sparke, ta kollektivtransport eller sitte på med andre.

Om: Familiemann, kone og to voksne jenter. Liker å være i aktivitet, jogging eller skiturer. Aktiv innen frivillighet som trener og leder. Forkjærlighet for friidrett og engelsk fotball.

Det er veldig enkelt og praktisk å bruke bilen i det daglige, men jeg skal forsøke å tvinge meg selv til å redusere utslipp ved å la bilen stå når det er praktisk mulig. Vi trenger alle å utfordre oss selv på å være mer miljøvennlige, derfor er jeg med i prosjektet. Jeg gleder meg til å bli fornøyd med meg selv over gode valg. Jeg vet at enkelte uker vil det kunne komplisere hverdagen min, og da kan det være vanskelig å velge bort bilen.

26263-021.jpg

Ragnhild Bergheim, Lørenskog

Utfordring: Gå eller sykle til Rådhuset, og bruke kommunens el-biler til møter utenfor sykkelavstand eller som ikke er lett tilgjengelig med buss.

Om: 56 år, utdannet sykepleier som bor på Lørenskog med samboer og to voksne barn. Glad i kultur, spesielt musikk, teater og bøker. Lørenskog er en fantastisk kommune, med kort avstand mellom kafeen og marka.

Dette er en endring i mine hverdagsrutiner som jeg har tenkt på lenge. Nå får jeg et dytt til å sette i gang. Jeg gleder meg til å bevege meg mer miljøvennlig og få mer hverdagstrim, og gruer meg til logistikken som følger med. Jeg må planlegge dagene bedre og sette av mer tid til å ta meg fram fra et sted til et annet.

sta%CC%8Ale.jpg

STÅLE Versland, Modum

Utfordring: Jeg og min familie skal i en måned leve på mat som har gått ut på dato, eller som har gått over Best før-stempling.

Om: Jeg har vært ordfører i én periode etter en lang karriere i Politiet. På fritiden liker jeg friluftsliv, sommer som vinter. Jeg driver et lite småbruk. Og jeg er glad i å reise, spesielt til land med interessant historie.

Det er ille å se hvor mye mat som blir kastet. Dette speiler på mange måter velstandssamfunnet vi lever i. Dette er vårt lille bidrag til å løse klimautfordringer, og håper er at vi med dette kan inspirere andre til å gjøre sitt. Hvis alle kan bidra litt, kommer vi langt. Jeg gleder meg til å se om det i praksis faktisk er mulig å gjennomføre det vi planlegger.

Kamilla%2B4.jpg

Kamilla Thue, Eidskog

Utfordring: spise vegetarisk 2 ganger i uken

Om: Eidskoging og verdensborger. Lokalpatriot, men glad i å reise og avhengig av å være urban iblant. Har nylig opplevd det største av alt; å bli småbarnsmor i voksen alder. Det setter virkelig livet i perspektiv! Og får meg til å tenke at engasjement for den verden vi deler bare er enda viktigere framover.

I Arbeiderpartiet sier vi jo at «Alle skal med». Det gjelder jo også her! De litt forslitte, men fortsatt gode uttrykkene om at «man skal tenke globalt, og handle lokalt» og «ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe» må fortsatt gjelde! Jeg har alltid vært opptatt av miljø- og klima, men kan bli mye flinkere til å faktisk ta de klimavennlige valgene i hverdagen. Derfor ble jeg med på dette – for å lære og bli mer bevisst mine egne valg, både de gode og dårlige.

Image-1.jpg

THOR EDQUIST, HALDen

Utfordring: La bilen stå i hverdagen

Om: Jeg bruker mye tid på trening og litt på utfordringer. Har vært på Island Peak (6189m) i Nepal, Kilimanjaro i Afrika, syklet «Dødsveien» i Bolivia og gått til Macchu Pizzu i Peru. Skal tilbake til Nepal etter valget til høsten :-)

Vi må våge å feile, ellers vil vi ikke lykkes med noe. Innovasjon må skje nedenfra. Derfor håper jeg at publisiteten skal motivere våre dyktige ansatte til å komme opp med ytterligere ideer til mer hvordan drifte kommunen enda mer rasjonelt.

Og at resten av Norge vil si det samme som Sverige, Danmark og Norge sa i flere hundre år, fra freden i Roskilde 1658 til 1905: look to Halden :-)

BenteL%C3%B8ten.jpg

Bente Elin Lilleøkseth

Utfordring: Lage middag av varer utgått på dato. Bruke handlenett og ikke plastpose.

Om: Jeg er midt i livet - 44 år og mamma til en gutt på 8. Ordførervervet i Løten tar mesteparten av tida i våken tilstand - gode kultur og naturopplevelser er påfyll i hverdagen. Gi et smil, en klem og si takk hver dag!

Mitt bidrag er å minst en dag i uka lage middag av matvarer utgått på dato fra butikken. Det skal bli spennende, ikke minst fordi 8 åringen i huset har bestemte meninger om klima og matlaging 😉

En anna sak jeg er opptatt av er å begrense plastbruken. Mitt lille bidrag i så måte er å bruke handlenett i stedet for plastpose. Det er små grep, vil noen si. Men det viktigste er at de blir gjennomført. Når jeg som travel aleneboende mor med barn kan klare det – da tenker jeg flere også kan!